Pagina's

vrijdag 21 oktober 2011

De verzonken jongen - Jan Vantoortelboom

Uitgeverij Contact
301 blz.

Lang geleden dat ik nog zo meegesleept werd door een Nederlandstalige roman! Spannend en ontroerend is dit verhaal over de jonge Stoffel die met zijn broer en ouders  zorgeloos opgroeit in een klein West-Vlaams dorpje. Kattenkwaad op het platteland, de eerste verliefdheid, een veilig nest. Maar er is ook Victor, zijn norse grootvader. In de verbeelding van Stoffel begint Victor een steeds grotere rol te spelen. Waarom doet iedereen zo geheimzinnig over de herkomst van het litteken dat Victors gezicht in tweeën splijt? Vanwaar de vijandigheid in de plaatselijke slagerij? Een brief die met Kerstmis bezorgd wordt, brengt de gebeurtenissen in een stroomversnelling. 
Vantoortelboom is een goed verteller. De combinatie van een coming-of-age roman met een boeiende historische uitstap naar het verleden, en in de Westhoek is dat bijna vanzelfsprekend de Groote Oorlog, werkt wonderwel. Toegegeven, dat heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn eigen fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog. Maar ook zijn personages vond ik zeer levendig en herkenbaar.  De sfeer in het boek deed mij dan weer denken aan die andere debuutroman Dood van een soldaat van Johanna Spaey uit 2005. In beide boeken gebruikt de auteur trouwens een ijskelder als plaats delict. Toeval? Of zijn er in West-Vlaanderen opvallend meer overblijfselen van oude ijskelders?  
Een heel bevredigende leeservaring en alvast een naam om te onthouden.
★★★★☆

vrijdag 7 oktober 2011

Kijken en lezen ... 10 x Internationaal Filmfestival Gent


Wie graag leest vindt altijd wel nieuwe inspiratie om aan leesvoer te geraken. In oktober is dat dus het Internationale Filmfestival van Gent. En hoewel de meeste films allang niet meer  vertrekken van een boek, heb ik toch een klein lijstje bij elkaar gesprokkeld van films die teruggaan op een roman.



1. “The Help” is een adaptatie van de gelijknamige bestseller van Kathryn Stockett,  in het Nederlands  verschenen als Een keukenmeidenroman. Het verhaal wordt verteld door drie zwarte vrouwen die in de jaren ‘60 werken in de huizen van blanke Amerikaanse gezinnen.  De rassenscheiding vanuit een boeiend perspectief.

2. Wie genoot van Fernando Meirelles’ The Constant Gardener, zal waarschijnlijk ook wel geïnteresseerd zijn in Tinker, tailor, soldier, spy van  Tomas Alfredson. Beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige romans van John Le Carré.

3. “We need to talk about Kevin” van Lynne Ramsay is de verfilming van Lionel Shriver’s We moeten het even over Kevin hebben. Shriver maakte eerder  al indruk op mij met Dat was het dan.
                       
4. “Headhunters” van Morten Tydlum is de verfilming van Jo Nesbø’s succesvolle misdaadroman. Met Harry Hole, de aan drank verslaafde commissaris, als hoofdpersonage.

5. In Mildred Pierce”  ontleedt Todd Haynes de Amerikaanse middenklasse van de jaren dertig tot op het bot. Deze film, eigenlijk een tv-reeks, gaat terug op de roman van James Cain. Met Kate Winslett in de hoofdrol.

6. “E-love”
Chick lit en chick flicks scoren goed. Daarom krijgt “E-love” hier ook een plaatsje. Film van Anne Villacèque naar het gelijknamige boek van Dominique Baqué.

7. Poulet aux prunes” of “De muzikant” van Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud.
Na Persepolis zoekt de Frans-Iraanse schrijfster van graphic novels Marjane Satrapi de inspiratie opnieuw in haar eigen familie, dit keer bij haar achteroom: een violist verliest zijn lievelingsviool en besluit uit het leven te stappen.

8.  “Blue Bird” of  De blauwe vogel”
Vlaams-Afrikaanse film van Gust Van den Berghe gebaseerd op het enige sprookje dat Maurice Maeterlinck ooit schreef.                        

9. “The Magic Trip”
Ken Kesey (van One Flew over the Cuckoo’s Nest) toerde in 1964 in een psychedelische bus rond door Amerika.  In zijn gezelschap bevond zich o.m. Neal Cassady, die model stond voor de legendarische Dean Moriarty uit On the road van Jack Kerouac.  Alex Gibney en Alison Ellwood bewerkten hun filmmateriaal tot dit unieke document.

10. “Jane Eyre” in de verfilming van Fukunaga. Een klassieker die blijft inspireren. Misschien ook het moment om de roman van Charlotte Brontë nog eens te herlezen of wie weet, te ontdekken. 

Een heerlijk gevarieerd lijstje is het geworden. Met plezier gemaakt voor wie tussen de vele films door ook nog een boek wil lezen. 

Zelf las ik nu even een leesstop in om tussen de vele boeken door  hier en daar een film mee te pikken. Daarna laat ik het leesbeest in mij weer los en ben ik er terug met een nieuwe aflevering.